15.02.2023

Rätt val för långvarig växtglädje

Rätt växt på rätt plats

GARDENA Smart Sensor © GARDENA

Intelligenta bevattningslösningar levererar rätt mängd vatten till alla typer av växter, vid rätt tidpunkt och i alla jordar. Sensorer mäter markens fuktighet. Detta innebär att vatten endast tillförs när växterna verkligen behöver det. Om jorden är tillräckligt fuktig avbryts den kommande bevattningen, vilket sparar vatten.

För detta meddelande finns det: 2 Foton 6 Dokument

Kort text (260 Tecken)Oformatterad text download

Balkonger, terrasser, trädgårdar har en sak gemensamt: det är ont om plats. I stället för stora träd kan man därför använda växter med låg underhållsnivå som klarar sig bra på trånga utrymmen. För långvarig växtglädje är det viktigt att tänka på några punkter.

Lång text (3416 Tecken)Oformatterad text download

För att få det att blomma rikligt i drömträdgården baseras växtvalet på faktorer som jordförhållanden, läge, nederbördsmängd och antalet soltimmar som växterna får. På en skuggig balkong som vetter mot norr kommer växter som är solälskare att försvagas. Detsamma gäller om ormbunkar, murgröna eller funkior ska växa i en sydvänd rabatt. Konkret innebär detta att växtvalet beror på hur mycket solljus balkongen eller trädgården får och på dess klimatområde.

Jordens struktur - lerig eller sandig - och pH-värdet är också avgörande faktorer. Det är viktigt att kombinera växter med liknande vattenbehov och att bevattna enligt kraven på ett resurssnålt sätt.

Perenner och buskar för krukor
Balkonger och terrasser är lämpliga för krukväxter. Om balkongen skuggas under dagen av hus eller höga träd med täta kronor är det en halvskuggig plats. Vad sägs om en färgstark design av fleråriga, blommande perenner? Perenner har fördelen att de gror på nytt varje år. Växter som prydnadsgräs som det japanska gräset "Aureola" med sina gulgrönrandiga stjälkar eller den vitkantade japanska sedvanan passar här. Vissa rosor lämpar sig också. Bland buskarna ger den rödbarkade kornellträdet med sina gnistrande röda grenar en wow-effekt.

Vilda växter för insekter
Naturliga trädgårdar i städerna föredrar inhemska vilda växter. På platser med mycket sol kan nejlika, kamomill, brännässla, vild mejram, mörk mulle och krypande slöjblommor vara favoriter. De kan odlas i krukor. För att få något att blomma tidigt på året planterar djur- och trädgårdsentusiaster många blomsterlökar på hösten. Krokusar, snödroppar och hyacinter är viktiga pollentankstationer för de första bina som flyger runt.

Olika gröna tak
När man planterar på taket är det först och främst nödvändigt att klargöra om området överhuvudtaget kan bära växternas extra vikt. Beroende på hur högt den speciella jorden för takträdgårdar kan staplas upp, dvs. vilken massa taket kan bära, kommer stenväxter som dvärgklocka, örter, prydnadsgräs och till och med iris att hitta ett hem. Ju mer varierad sammansättningen är, desto större är fördelarna för insekterna.

Små träd för små trädgårdar
Bakgårdar och förträdgårdar är nästan ett femstjärnigt hotell för växter. Djupa jordar finns vanligtvis tillgängliga, men smala byggnader ger ofta skugga och begränsar växternas möjlighet att sprida sig. Men det är inget skäl att avstå från små träd, eftersom de skapar utrymme och atmosfär. Låga sorter med lätta, koniska eller sfäriska kronor eller sådana med slank, pelarformad tillväxt är idealiska här, till exempel klotlönn, pelarformad blommande ask eller speciella prydnadskörsbär. Järnträds- eller bärnstensträd har också inga problem om det blir för trångt. Särskilt järnträdet, Parrotia persica på latin, anses vara motståndskraftigt mot stadsklimat. När det får en dramatisk orangeröd färg på hösten är wow-effekten given. Vid plantering av alla träd och buskar gäller följande regel: Om de står i en kruka går plantan så djupt ner i gropen att rotklumpens ovansida är lika hög som den omgivande markytan.

Ytterligare information om effektiv vattenanvändning finns i Gardena eBook "Clever watering" och på www.gardena.com/se/cleverwatering. Fler idéer för naturlig trädgårdsskötsel finns i Gardena eBook "Sustainable gardening. Tips and inspiration for colorful garden ecosystem".

 

Om GARDENA

I över 50 år har GARDENA erbjudit allt som passionerade trädgårdsmästare behöver. Det breda produktsortimentet erbjuder innovativa lösningar och system för bevattning, gräsmattevård, busk- och trädvård samt jordbearbetning. I dag är GARDENA en ledande europeisk leverantör av högkvalitativa trädgårdsredskap och distribueras i mer än 100 länder världen över. GARDENA är ett varumärke som ingår i Husqvarna Group. För mer information besök gardena.com.

Allt innehåll i detta meddelande som .zip: download Ladda ner omedelbart folder_open Lägg i ljuslåda

photo_camera Foton (2)

GARDENA Smart Sensor
3 500 x 2 334 photo_camera © GARDENA
GARDENA Secateur AssistCut
3 500 x 2 334 photo_camera © GARDENA


link Om ämnet


Kontakt

1_Gardena_SE

Olivia Gustafsson
Gardena Sverige
Marketing Manager
olivia.gustafsson@husqvarnagroup.com


2_PerPR_SE

Caroline Brander
PerPR
info@perpr.se