29.03.2023

Spontan eller schemalagd bevattning?

Bevattningstips för olika typer av trädgårdsmästare och växter

GARDENA bevattningslösningar © GARDENA

Alla trädgårdar och trädgårdsmästare är olika - och det är också mängden vatten som varje typ av växt behöver. Och det finns många olika sätt att vattna växter. Manuellt, automatiskt eller via en app: med trädgårdsslang, sprinkler, droppbevattningssystem eller semesterbevattningslösning. Pumpar och vattenmätare är också praktiska.

För detta meddelande finns det: 5 Foton

Kort text (198 Tecken)Oformatterad text download

Växter lyser upp världen runt omkring dem, men de filtrerar också luften, ger skugga, lagrar koldioxid, reglerar temperaturen på ett naturligt sätt och ger trädgårdsmästare och djur en egen fristad.

Lång text (3747 Tecken)Oformatterad text download

Trädgårdsmänniskor behöver inte ha ett stort trädgårdsutrymme för att skapa sin egen vackra gröna oas. Uteplatser och balkonger kan vara en plats för avkoppling och flykt från verkligheten - precis som parker och skogar. Studier har visat att regelbunden vistelse utomhus omgiven av naturen har en positiv inverkan på den fysiska och psykiska hälsan.1 För att inte tala om att grönområden är ett hem för insekter, fåglar och däggdjur, vilket stöder den biologiska mångfalden och bevarandet av naturen. Det finns så många anledningar för trädgårdsmästare att vara stolta över sina egna gröna tillflyktsorter - oavsett om de finns i form av en trädgård, en uteplats, en balkong eller ett utrymme inne i hemmet. Oavsett var växterna finns är det viktigt att vattna dem utifrån deras behov.

Olika bevattningsstilar
Det finns många olika typer av växter med olika behov när det gäller vatten. Och det finns också många olika typer av trädgårdsmästare. Vissa trädgårdsmästare följer en regelbunden bevattningsmetod. Med hjälp av kalendern kanske de ger sina växter lite vatten när de städar hemmet på en lördag. Det är då de dammar av löven och plockar bort dem som torkat upp. Andra trädgårdsmästare är lite mer spontana och vattnar då och då när de kommer ihåg eller märker att deras växter ser lite torra ut.

Det är inte svårt att se när en växt behöver mer vatten. När de börjar bli törstiga börjar de kännas lite slappa och bladen rullar ihop sig. Om de inte får vatten längre än så börjar bladens gröna färg att blekna. Torra och vissna blad, blomställningar och stjälkar är ett annat säkert tecken på att en växt håller på att torka ut.

Människor som bara kan vattna sina växter då och då gör bäst i att hålla sig till växter som kan överleva längre torrperioder. Kaktusar skulle vara ett bra alternativ för inomhusbruk, medan medelhavsväxter och rosor skulle vara idealiska för utomhusbruk. Rot- och lökgrönsaker är ett smart val i grönsakslandet. Dessa växter lagrar antingen vatten när det väl kommer eller har så djupa rötter att de kan nå fuktiga jordlager djupare ner i marken.

Trädgårdsmästare med regelbunden vattning är bäst lämpade för ficus, hortensior, stora tomater, gurkor och rädisor. Alla dessa växter behöver en regelbunden tillförsel av vatten. Krukväxter måste också fyllas på ofta eftersom de inte har djupa rötter och krukväxtjord inte kan absorbera mycket fukt. Dvärgkoniferer, citrus- och olivträd kan torka ut snabbt, så även de behöver vattnas regelbundet.

Automatisk bevattning vid behov
Oavsett om trädgårdsmästaren arbetar sporadiskt eller schemalagt, blir växterna friskare om de får vatten när de behöver det. Droppbevattning ger växterna exakt den mängd vatten de behöver där de behöver det - vid rötterna. När vattnet tillförs droppe för droppe minimeras avdunstning, övervattning och vattensjuka.

Efter en fullständig översyn inför 2023 är GARDENAs Micro-Drip-System ännu mer flexibelt och ännu lättare att installera ovan eller under marken. Det är det perfekta sättet att vattna häckar, prydnadsväxter och grödor på balkonger, uteplatser och i grönsaksbäddar, upphöjda bäddar och rabatter med exakt precision. Komponenter finns tillgängliga för alla användningsområden och storlekskrav. Och alla element kan blandas och matchas efter önskemål. En annan praktisk fördel är att ett droppbevattningssystem kan sättas upp, demonteras och byggas ut på nolltid för att svara på förändringar med varje trädgårdssäsong.

Cross-sectional associations of different types of nature exposure with psychotropic, antihypertensive and asthma medication | Occupational & Environmental Medicine (bmj.com)

Om GARDENA

I över 50 år har GARDENA erbjudit allt som passionerade trädgårdsmästare behöver. Det breda produktsortimentet erbjuder innovativa lösningar och system för bevattning, gräsmattevård, busk- och trädvård samt jordbearbetning. I dag är GARDENA en ledande europeisk leverantör av högkvalitativa trädgårdsredskap och distribueras i mer än 100 länder världen över. GARDENA är ett varumärke som ingår i Husqvarna Group. För mer information besök gardena.com.

Allt innehåll i detta meddelande som .zip: download Ladda ner omedelbart folder_open Lägg i ljuslåda

photo_camera Foton (5)

GARDENA bevattningslösningar
3 500 x 2 623 photo_camera © GARDENA
GARDENA drip irrigation
3 500 x 2 335 photo_camera © GARDENA
GARDENA smart water irrigation
3 500 x 2 335 photo_camera © GARDENA
Infosheet on different types of irrigation
2 480 x 1 748 photo_camera © GARDENA
Infosheet on different types of irrigation
1 417 x 3 307 photo_camera © GARDENA


Kontakt

1_Gardena_SE

Olivia Gustafsson
Gardena Sverige
Marketing Manager
olivia.gustafsson@husqvarnagroup.com


2_PerPR_SE

Caroline Brander
PerPR
info@perpr.se