14.02.2023

Mer grönska!

En vädjan om mer mod för grönområden och biologisk mångfald

Planterade ytor för djur och klimat © GARDENA

Oavsett om du har mycket utrymme eller inte, om du är en ung eller äldre trädgårdsmästare: planterade områden ger ett stort mervärde för klimatet, djuren och människorna. Att leva och växa upp med naturen är nämligen avgörande för hälsa och välbefinnande.

För detta meddelande finns det: 2 Foton 6 Dokument

Kort text (234 Tecken)Oformatterad text download

Växter ger livet lycka och positiv energi. Och ännu mer: blommande rabatter ger mat och skydd åt vilda djur och växter. I städer svalkar de i värmen och ger ren luft. Egentligen kan det inte finnas tillräckligt med växter omkring oss.

Lång text (3170 Tecken)Oformatterad text download

En medveten livsstil är ett viktigt steg för att motverka konsekvenserna av den globala uppvärmningen. Detta inkluderar även att främja växtlivets mångfald. Växter filtrerar föroreningar i luften - biomassan hos ett enda moget medelstort träd lagrar till exempel upp till 500 kg koldioxid! Växter svalkar uppvärmda storstäder och ger mat och skydd åt många djur. I trädgården finns en enorm variation av blommande perenner, häckväxter, träd och buskar.

Mångfalden räknas
Faktorer som förlust av grönområden, monokulturer och miljöförstöring gör att mångfalden av djur- och växtliv är i fara. Därför är ämnet biologisk mångfald mer aktuellt än någonsin. Vad betyder ordet egentligen? Enkelt uttryckt: Om det finns så många olika arter av växter, djur och organismer som möjligt i världen är naturen som mest balanserad. Men naturliga livsmiljöer försvinner och antalet arter minskar kraftigt över hela världen. "Upp till en miljon arter hotas av utrotning, många av dem redan under de närmaste decennierna", informerar Världsrådet för biologisk mångfald IPBES. Artutrotningen i dag är minst tio till hundra gånger högre än genomsnittet under de senaste tio miljoner åren, säger organisationen. Ju fler arter som försvinner, desto bräckligare blir den naturliga balansen. Om bin saknas för att pollinera fruktträd påverkar det direkt tillgången på mat för människor. Klimatförändringarna påskyndar utrotningen av arter ännu mer.

 

Varje kvadratmeter gör skillnad
Mot denna bakgrund blir det tydligt varför även de minsta planterade områdena är så viktiga för den biologiska mångfalden. När miljontals stora eller små balkonger, små bakgårdar eller förträdgårdar samlas har det en betydelse. En liten, naturligt anlagd yta som bin använder för att samla nektar eller där fåglar häckar är möjlig överallt, varje grönområde räknas.

Stora idéer för små utrymmen
Många oanvända platser kan förvandlas till gröna öar. Växter som fjärilar livnär sig på kan växa på fönsterbänkar. Grönsaker behöver inte en stor bädd. De kan också växa i krukor. Och varför har inte brevlådan ett grönt tak? Om du är kreativ och ser bortom kanten på din tallrik kommer du att upptäcka platser överallt där växter kan blomstra. Väggar kan planteras med klätterväxter, i vars rankor en svartfågelhona kan bygga sitt bo. Örter som vattenmynta är glada över en plats i minidammen - bin och törstiga fåglar släcker gärna sin törst här.

Även små träd kan växa på terrasser eller i trädgården. Små växthus är också möjliga, de är höga och smala och kräver lite utrymme. I dem växer sallader och mikrogrönsaker, dvs. grönsaks- och örtplantor som är redo att skördas efter bara några dagar. Om du vill utforma din balkong på ett kreativt sätt ska du tänka på det: Kan enheter kombineras? Till exempel grannens balkong från första våningen med din egen och grannens balkong ovanför? Humle kan växa över sju meter högt på ett år - så de når definitivt upp till tredje våningen.

Fler idéer för naturlig trädgårdsskötsel finns i Gardena eBook "Sustainable gardening. Tips and inspiration for colorful garden ecosystem".


Om GARDENA

I över 50 år har GARDENA erbjudit allt som passionerade trädgårdsmästare behöver. Det breda produktsortimentet erbjuder innovativa lösningar och system för bevattning, gräsmattevård, busk- och trädvård samt jordbearbetning. I dag är GARDENA en ledande europeisk leverantör av högkvalitativa trädgårdsredskap och distribueras i mer än 100 länder världen över. GARDENA är ett varumärke som ingår i Husqvarna Group. För mer information besök gardena.com.

Allt innehåll i detta meddelande som .zip: download Ladda ner omedelbart folder_open Lägg i ljuslåda

photo_camera Foton (2)

Planterade ytor för djur och klimat
3 500 x 2 334 photo_camera © GARDENA
GARDENA AquaBloom
3 500 x 2 623 photo_camera © GARDENA


link Om ämnet


Kontakt

1_Gardena_SE

Olivia Gustafsson
Gardena Sverige
Marketing Manager
olivia.gustafsson@husqvarnagroup.com


2_PerPR_SE

Caroline Brander
PerPR
info@perpr.se