09.02.2023

GARDENAS fortsatta tillväxtresa

Under 2022 fortsatte GARDENA att utöka sin marknadsposition och sin geografiska tillväxtresa trots ett utmanande affärsklimat.

GARDENA Micro-Drip-System © GARDENA

Micro-Drip-Systemet är en vatteneffektiv bevattning och transporterar vattnet direkt dit det behövs. Detta håller växterna friska och förbättrar skörden.

För detta meddelande finns det: 3 Foton

Kort text (296 Tecken)Oformatterad text download

Gardena-divisionens globala försäljning uppgick till 1 280 miljoner euro under räkenskapsåret 2022. I rapporteringsvalutan motsvarar detta en tillväxt på 29 procent jämfört med 1 025 miljoner euro under föregående år, då GARDENA för första gången överskred försäljningsgränsen på en miljard euro.

Lång text (3295 Tecken)Oformatterad text download

Den organiska försäljningen minskade med 7 %, valutaeffekter bidrog med 6 % och köpet av Orbit Irrigation med 31 %. GARDENA lyckades inledningsvis upprätthålla den försäljningsnivå som uppnåddes under pandemin under första halvåret. Under det andra halvåret påverkades försäljningen negativt av detaljhandelspartnernas avveckling av lagerhållning samt fortsatta utmaningar i de globala försörjningsnätverken, särskilt när det gäller elektroniska komponenter. Försäljningen av det nya produktsortimentet GARDENA EcoLine, som till stor del är tillverkat av återvunnet material efter konsumtion, var god under året.

“2022 was a challenging year for Gardena Division, where we failed to deliver on our financial expectations. But strategically, we made important progress. We strengthened our U. S. market and smart watering leadership positions through a successful integration of the recently acquired Orbit Irrigation. And we successfully launched innovative and more sustainable products,” says Pär Åström, President of the Gardena Division. “We are therefore sticking to our long-term growth strategy and planned investments for the future,” adderar Pär Åström.

Detta inkluderar den planerade utbyggnaden av Heuchlingen-anläggningen i stadsdelen Heidenheim. I december överförde kommunen marken i anslutning till anläggningen till företaget. Arkeologiska utgrävningar pågår för närvarande fortfarande på platsen. När dessa är avslutade kommer tidsplanen för expansionen att slutföras.

I slutet av 2022 hade Husqvarna-koncernen cirka 2 370 anställda i Tyskland vid anläggningarna i Ulm, Heuchlingen, Niederstotzingen och Laichingen samt på fältet. Cirka 3 500 anställda arbetar för Gardena-divisionen i hela världen.

Innovationer 2023: Effektiv trädgårdsbevattning

GARDENA har redan tillkännagivit många innovationer för den kommande trädgårdssäsongen. Gemensamt för dem alla är att de har en lägre resursförbrukning.

Med tanke på de pågående klimatförändringarna ligger fokus på effektiv bevattning av trädgårdar. Det beprövade Micro-Drip-Systemet för effektiv droppbevattning av rabatter och växtrader har förnyats helt och hållet för att underlätta användningen och för att utnyttja GARDENAs kompetens att tillverka högkvalitativa produkter av återvunnet material. Detta är också de viktigaste egenskaperna hos nya EcoLine-slangar som har utvecklats i samarbete med Fitt. För bevattning av gräsmattor introduceras nya sprinklers med innovativa munstycken för att minska vattenförbrukningen. Det batteridrivna sortimentet med den framgångsrika alliansen Power for All utökas med nya produkter för beskärning på högre höjder. Batterier och laddare för dessa kan användas med mer än 100 olika produkter i alliansen. Ett nytt pumpsortiment kännetecknas av låg energiförbrukning och låga ljudnivåer under drift.

Notera: Gardena-divisionens försäljning under räkenskapsåret 2022 uppgår till 13 606 miljoner svenska kronor enligt Husqvarna-koncernens helårsrapport. I informationssyfte är omräkningen till euro baserad på den genomsnittliga växelkursen för rapporteringsperioden (1 euro = 0,0941116460815015 SEK).
Om GARDENA

I över 50 år har GARDENA erbjudit allt som passionerade trädgårdsmästare behöver. Det breda produktsortimentet erbjuder innovativa lösningar och system för bevattning, gräsmattevård, busk- och trädvård samt jordbearbetning. I dag är GARDENA en ledande europeisk leverantör av högkvalitativa trädgårdsredskap och distribueras i mer än 100 länder världen över. GARDENA är ett varumärke som ingår i Husqvarna Group. För mer information besök gardena.com.


Husqvarna Group
Husqvarna Group grundades 1689 och är idag en världsledande tillverkare av innovativa produkter och lösningar för skötsel av skogar, parker och trädgårdar. Vår produktportfölj omfattar bland annat robotgräsklippare, motorsågar, trimrar, åkgräsklippare och bevattningslösningar. Vi är även ledande inom utrustning och diamantverktyg för bygg- och stenindustrin. Våra produkter och lösningar säljs främst under de globala varumärkena Husqvarna och Gardena genom direktförsäljning, återförsäljare och återförsäljare till konsumenter och professionella användare i mer än 100 länder. Koncernen har cirka 13 800 anställda i 40 länder och nettoomsättningen 2023 uppgick till 53,3 miljarder SEK. Huvudkontoret ligger i Stockholm och bolaget är noterat på Nasdaq Stockholm.
Allt innehåll i detta meddelande som .zip: download Ladda ner omedelbart folder_open Lägg i ljuslåda

photo_camera Foton (3)

GARDENA Micro-Drip-System
3 500 x 2 334 photo_camera © GARDENA
GARDENA Micro-Drip-System
2 126 x 1 535 photo_camera © GARDENA
Pär Åström
2 656 x 1 772 photo_camera © Husqvarna Group

Kontakt

1_Gardena_SE

Olivia Gustafsson
Gardena Sverige
Marketing Manager
olivia.gustafsson@husqvarnagroup.com


2_PerPR_SE

Caroline Brander
PerPR
info@perpr.se