22.05.2022

Gröna trädgårdsutrymmen under torra sommarperioder

Effektiv bevattning för att gynna trädgårdar, balkonger och mikroklimatet

Gröna trädgårdsutrymmen under torra sommarperioder © GARDENA

Oavsett om växterna är i en rabatt, på en balkong eller uteplats lyser de upp sin omgivning, ger skugga, lagrar koldioxid och reglerar temperaturen. Men de måste vattnas effektivt och med exakt precision om de ska klara sig genom varma och torra perioder.

För detta meddelande finns det: 3 Foton

Kort text (332 Tecken)Oformatterad text download

Äntligen är sommaren här igen! Det är dags att gå ut och njuta av de varma dagarna och långa kvällarna, kanske till och med ta ett uppfriskande dopp i kallt vatten. Men vad är det som händer i naturen vid den här tiden på året? Växterna växer och blommorna blommar, men det finns ofta torra perioder att oroa sig för vid horisonten.

Lång text (5464 Tecken)Oformatterad text download

Meteorologer har länge varnat oss för klimatförändringar och säsongsförändringar. Områden som tidigare var fuktiga upplever allt oftare torka under sommaren. När torrperioderna ofta även sträcker sig in på våren och hösten kan grundvattenreserverna inte fyllas på särskilt mycket, om ens alls. När regnet äntligen kommer efter en lång torrperiod - ibland i stora mängder - kan den uttorkade marken inte absorbera vattnet, vilket leder till översvämningar.

 

Naturlig klimatkontroll

En del av översvämningarna är faktiskt ett direkt resultat av att marken är täckt med asfalt eller grus, vilket gör att vattnet inte har någon chans att suga upp eller svalna och avdunsta. Områden fyllda med växter kan däremot absorbera och lagra vatten, vilket avlastar dräneringssystemet när det regnar kraftigt. Dessa gröna områden värms inte upp så snabbt. I själva verket kyler de luften genom avdunstning från bladen och ger skugga, vilket i sin tur minimerar avdunstningen av vatten från marken. Växter absorberar också fina partiklar, renar luften, producerar syre och absorberar till och med ljud. Viktigast av allt är att de ger fåglar och insekter skydd och föda. Man får inte glömma bort kraften hos även de minsta trädgårdar och balkonger. På många ställen är den totala ytan av privata trädgårdar större än storleken på regionens naturreservat.



Alla vill att deras trädgård ska vara vacker och lätt att sköta året runt. Djur uppskattar en bra blandning av vedartade växter och buskar. Lavendel, salvia, scabious och astrantia är alla exempel på perenner som inte kräver någon större ansträngning. Och ett Amelanchierträd kan väcka liv i trädgården med blomning, färgglada höstlöv och bär för fåglarna. Förskjutna blomningstider i en hållbar trädgård gör trädgårdsägarna nöjda året runt, samtidigt som de ger mat och skydd åt djuren.

 

Precis rätt mängd

Men vad måste man göra för att hålla en trädgård vackert grön och upprätthålla fördelarna med mat, skugga, skydd och temperaturreglering för människor och djur under torrperioder? Här är några sätt att använda vatten sparsamt och ansvarsfullt:

  • Vattna rötterna och inte bladen.
  • Vattna växterna tidigt på morgonen. Mindre vatten avdunstar när jorden är svalare.
  • Undvik vattenmättnad eftersom även växter kan drunkna.
  • Att använda regnvatten för att vattna dina växter är mer ekonomiskt och växterna gillar det mjukare vattnet.
  • Jord som är rik på lera håller vattentillförseln konstant och undviker vattenmättnad i krukor.
  • Gruppera växterna utifrån deras behov eftersom de kommer att ha liknande vattenbehov. Välj växter som är acklimatiserade till väderförhållandena i stället för att kämpa med exotiska arter.

 

Generellt sett handlar det om att hitta den rätta balansen: så mycket som behövs men så lite som möjligt.

 

Smart användning av vatten

Att gruppera växter som har liknande vatten- och ljusbehov gör livet enklare för trädgårdsmästaren. Och vattningen av växter kan bli ännu effektivare om man lämnar vattenkannan åt sidan och riktar sig direkt till rötterna.

Automatisk droppbevattning ger växterna exakt den mängd vatten de behöver direkt vid rötterna. Och eftersom svampar inte längre kan slå sig ner på våta blad blir växterna också friskare. Korrekt bevattning säkerställer att näringsämnena stannar kvar i jorden nära växternas rötter, i stället för att sköljas bort till djupare jordlager eller till och med till grundvattnet. En annan fördel är att systemet avskräcker från ogräs, eftersom det tillgängliga vattnet till stor del absorberas av de odlade växterna och blommorna.

 

Om det redan har regnat tillräckligt mycket kan du skippa vattningen helt och hållet om det redan har regnat tillräckligt mycket. Smarta bevattningssystem har sensorer som mäter markens fukthalt och lokala väderprognoser beaktas också i schemat, vilket gör att växterna bara vattnas när de behöver det.


Dropp för droppe gör detta att bevattningssystemet kan uppnå vattenbesparingar på upp till 70 procent - utan att växterna påverkas negativt. En studie som utförts av det välkända institutet för trädgårdsodling vid Weihenstephan-Triesdorf University of Applied Sciences bekräftar detta: Användningen av automatisk, riktad droppbevattning resulterar i effektivare vattenanvändning samt förbättrad tillväxt, ökad skörd och friskare växter.1

 

Bevattningsscheman sparar vatten och gör det möjligt för trädgårdsmästare att sova mer. Att välja rätt tid på dygnet är trots allt en annan faktor för att vattna växterna effektivt. Om växterna vattnas under natten när jorden är svalare kommer mindre vatten att avdunsta och växterna kommer att få det vatten de behöver innan värmen stiger igen nästa dag. Smarta bevattningslösningar tar på sig rollen som tidig fågel så att trädgårdsmästare inte behöver göra det, och bevattningsscheman uppdateras till och med när solens upp- och nedgångstid ändras med årstiderna.

 

Mer information om effektiv vattenanvändning finns i GARDENA:s e-bok Clever Watering och på www.gardena.com/se/cleverwatering. Fler idéer för naturlig trädgårdsskötsel finns i GARDENA:s e-bok Sustainable gardening: tips and inspiration for colourful biodiversity.

 

https://www.media-gardena.com/news-study-showcases-richer-harvest-and-healthier-plants-through-automatic-irrigation?id=87013&menueid=17183&l=international

 

Om GARDENA

I över 50 år har GARDENA erbjudit allt som passionerade trädgårdsmästare behöver. Det breda produktsortimentet erbjuder innovativa lösningar och system för bevattning, gräsmattevård, busk- och trädvård samt jordbearbetning. I dag är GARDENA en ledande europeisk leverantör av högkvalitativa trädgårdsredskap och distribueras i mer än 100 länder världen över. GARDENA är ett varumärke som ingår i Husqvarna Group. För mer information besök gardena.com.

Allt innehåll i detta meddelande som .zip: download Ladda ner omedelbart folder_open Lägg i ljuslåda

photo_camera Foton (3)

Gröna trädgårdsutrymmen under torra sommarperioder
3 499 x 3 500 photo_camera © GARDENA
Green garden spaces during dry summer spells
3 500 x 2 332 photo_camera © GARDENA
GARDENA Water Control Bluetooth
3 500 x 2 334 photo_camera © GARDENA


Kontakt

1_Gardena_SE

Olivia Gustafsson
Gardena Sverige
Marketing Manager
olivia.gustafsson@husqvarnagroup.com


2_PerPR_SE

Caroline Brander
PerPR
info@perpr.se