16.03.2023

Vart tar vattnet vägen?

Smarta sätt att använda dricksvatten

Informationsblad om vattenförbrukning © GARDENA

Mindre än sex procent av vattenförbrukningen används för bevattning av trädgårdar. Effektiv droppbevattning försörjer växterna på ett ekonomiskt sätt och bidrar därmed till att bevara gröna livsmiljöer. Den biologiska mångfalden och det lokala klimatet stärks. Därför är bevattning ytterst viktig, särskilt under torrperioder - men på ett smart och resurssparande sätt.

För detta meddelande finns det: 3 Foton 2 Dokument

Kort text (324 Tecken)Oformatterad text download

Alla bör hålla ett öga på sin egen vattenförbrukning, både för plånbokens och miljöns skull. Vatten är en värdefull resurs som blir ännu mer värdefull under de varmare sommarmånaderna och torrperioderna. Det är under dessa tider på året som frågorna om varifrån vattnet kommer och vart det tar vägen blir ännu mer angelägna.

Lång text (4128 Tecken)Oformatterad text download

Duschar, tvätt och växter
Mycket vatten används för personlig hygien och sysslor i hemmet. Jämförelsevis används väldigt lite vatten för att vattna växter. Ändå finns det fortfarande stora möjligheter för trädgårdsintresserade att skära ner på vattenförbrukningen utan att behöva säga hejdå till tanken på en vackert blommande balkong eller en grönskande trädgård. Det är viktigt att komma ihåg att dessa utrymmen har otaliga fördelar utöver att ge trädgårdsmästarna en plats att koppla av på. Trädgårdar ger frisk luft till sin omgivning och filtrerar bort föroreningar och partiklar. Träd, buskar och grönområden reglerar och förbättrar också det lokala klimatet. Sist men inte minst stöder områden fyllda med många olika växter den biologiska mångfalden och bevarandet av fåglar, däggdjur och insekter.


Samla upp regnvatten, spara kranvatten
Att hämta dricksvatten direkt från kranen kan vara det bekvämaste sättet för trädgårdsmästare att vattna sin trädgård, men det är också det dyraste. När växter och jord är ansträngda av det torra vädret och det knappa vattnet under sommarmånaderna är det dags att vända sig till alternativa bevattningslösningar.

Att samla upp regnvatten har visat sig vara ett kostnadseffektivt och miljövänligt alternativ för framför allt små trädgårdar. Regnvatten är en gratis resurs som dessutom är idealisk för det aktuella arbetet eftersom det inte är för kallt eller innehåller för mycket kalk för känsliga växter. I en liten trädgård kan regnvatten lätt samlas upp i en vattenkanna eller en tunna som placeras under ett stuprör. Ett lock skyddar vattnet mot föroreningar och hindrar myggor från att lägga sina ägg där. Vattnet bör användas relativt snabbt, eftersom bakterier växer om det blir stillastående för länge. Ett filtersystem rekommenderas för att hålla vattnet rent och fritt från löv och annat. Det är också en förnuftig idé att installera en överfyllnadsmekanism för att avleda vattnet till stupröret om behållaren blir för full.

En underjordisk regnvattentank kan vara ett bra alternativ till en vattenkärl i en större trädgård. För varje 100 kvadratmeter trädgårdsyta måste de kunna rymma minst 5 000-6 000 liter vatten. Det räcker för att vattna en trädgård i genomsnitt fem eller sex gånger. Om tanken blir tom under en längre torrperiod kan den fyllas med kranvatten för att upprätthålla tillgången. Moderna trädgårdspumpar kan användas för att flytta värdefullt vatten från en vattenkärl eller tank på ett tyst sätt.

Precis rätt mängd
Växter tar upp vatten genom sina rötter, så det är vettigt att vattna dem just där. Droppbevattning ger växterna exakt den mängd vatten de behöver, samtidigt som avdunstningen minimeras och överbevattning och vattenmättnad förhindras. Och eftersom svampar inte längre kan slå sig ner på våta blad blir växterna också friskare. Näringsämnen stannar också kvar i jorden nära växternas rötter, i stället för att sköljas bort till djupare jordlager eller till och med till grundvattnet. En annan fördel är att systemet avskräcker ogräs, eftersom det tillgängliga vattnet till stor del absorberas av de odlade växterna och blommorna.

Smarta bevattningslösningar är ännu effektivare eftersom de förser alla typer av växter med rätt mängd vatten vid rätt tidpunkt - i alla typer av jordar. Systemet anpassar sig till väderförhållandena - även när du inte är hemma. Detta möjliggörs av sensorer som mäter markens fukthalt och ser till att växterna bara vattnas när de behöver det. Om jorden redan innehåller tillräckligt med fukt avbryts nästa planerade bevattning för att spara vatten.

Varje droppe räknas
Trädgårdsmästare som vill hålla ett bättre öga på sin vattenförbrukning kan fästa AquaCount vattenmätaren direkt på en kran, sprinkler, trädgårdsslang eller pump. Genom att trycka på en knapp kan displayen visa vattenförbrukningen per dag, säsong eller bevattningssession, samt den aktuella flödeshastigheten. Detta gör det lättare för trädgårdsägarna att hålla reda på och vara mer uppmärksamma på hur mycket vatten de använder och var de använder det.

Om GARDENA

I över 50 år har GARDENA erbjudit allt som passionerade trädgårdsmästare behöver. Det breda produktsortimentet erbjuder innovativa lösningar och system för bevattning, gräsmattevård, busk- och trädvård samt jordbearbetning. I dag är GARDENA en ledande europeisk leverantör av högkvalitativa trädgårdsredskap och distribueras i mer än 100 länder världen över. GARDENA är ett varumärke som ingår i Husqvarna Group. För mer information besök gardena.com.

Allt innehåll i detta meddelande som .zip: download Ladda ner omedelbart folder_open Lägg i ljuslåda

photo_camera Foton (3)

Informationsblad om vattenförbrukning
2 480 x 1 748 photo_camera © GARDENA
GARDENA smart irrigation systems
3 500 x 2 335 photo_camera © GARDENA
Efficient watering with Gardena
3 500 x 2 334 photo_camera © GARDENA



Kontakt

1_Gardena_SE

Olivia Gustafsson
Gardena Sverige
Marketing Manager
olivia.gustafsson@husqvarnagroup.com


2_PerPR_SE

Caroline Brander
PerPR
info@perpr.se