09.01.2023

Trädgårdar som blomstrar eller knappt överlever?

Smart och effektiv bevattning är nyckeln till gröna trädgårdar

GARDENA Micro-Drip-System © GARDENA

Växter lyser upp sin omgivning och skapar en säker plats för människor och djur att njuta av. De ger skugga, lagrar koldioxid och reglerar temperaturen på ett naturligt sätt. Men de måste vattnas effektivt och med exakt precision om de ska klara sig genom varma och torra perioder.

För detta meddelande finns det: 3 Foton 1 Dokument

Kort text (428 Tecken)Oformatterad text download

Trädgårdar och andra grönområden är mycket eftertraktade i stadsmiljöer just nu. Och dricksvatten är en värdefull resurs som måste användas effektivt och ansvarsfullt över hela världen. Står det ökande behovet av att spara i konflikt med önskan om en trädgård som måste skötas och vattnas ordentligt? Lyckligtvis finns det smarta lösningar som kan användas för att anpassa människans och naturens behov på ett meningsfullt sätt.

Lång text (4617 Tecken)Oformatterad text download

Mer än hälften av världens befolkning bor i städer. I EU ligger den siffran för närvarande på cirka 75 procent och ser ut att fortsätta att öka.1 Stadslivet är vägen framåt. Detta innebär att samspelet med naturen och den tid som tillbringas utomhus blir alltmer värdefullt, och att trädgårdar och grönområden förbättrar livskvaliteten i städerna mer än någon annanstans. Oavsett om de ligger i en stad eller på landsbygden är grönområden dock mer än bara en plats där människor kan koppla av och varva ner. Växter absorberar koldioxid, filtrerar partiklar och föroreningar från sin omgivning, vilket förbättrar det lokala klimatet och luftkvaliteten. Blomsterbäddar, grönsaksland, buskar och ängar med vilda blommor är livsmiljöer för en mängd djur och stöder den biologiska mångfalden och bevarandet av fåglar, däggdjur och insekter. Där det finns växter är det också lättare för marken att absorbera och lagra vatten i marken, vilket kommer att visa sig vara oerhört viktigt om extrema väderförhållanden blir vanligare som väntat. Varma och torra perioder följs allt oftare av kraftiga regn. Om ytorna förseglas eller om ytorna täcks med grus för att skapa trädgårdar med låg underhållsnivå som är utformade för att spara på vatten, har vattnet svårt att suga upp eller svalna och avdunsta när det äntligen börjar regna.

Spara vatten med trädgårdar

Det finns många fördelar med att införa en mängd olika växter i trädgården, på terrassen eller balkongen, men man måste ta hand om dem och vattna dem i gengäld. Under högsommaren, när växterna är i desperat behov av vatten, är det allt mer sannolikt att dricksvattnet också blir en bristvara. Det finns ett behov av vattenbesparande åtgärder vid denna tidpunkt, vilket kan påverka trädgårdar och grönområden beroende på hur allvarlig vattenbristen är. Men det är en knepig situation, eftersom trädgårdsmästare som berövar sina trädgårdar vatten kommer att se fördelarna för den biologiska mångfalden och mikroklimatet försvinna. När jorden har blivit hård och torr kommer den att ha svårt att absorbera vattnet effektivt när nästa kraftiga regn kommer. Detta kan sätta press på dräneringssystemet och orsaka översvämningar. Svaret är alltså att tillämpa ett smart tillvägagångssätt för grönområden och att använda resurserna sparsamt.

Trädgårdarna är inte den största faktorn som bidrar till vattenförbrukningen i ett hushåll. Och det finns sätt att minska mängden vatten och underhåll som krävs i en trädgård också. Till exempel kan man på ett smart sätt gruppera växterna utifrån hur mycket ljus och fukt de behöver, och växterna kan anpassas till de lokala förhållandena till att börja med. Andra små förändringar av vanor kan bidra till att spara resurser och hålla växterna välmående. Exempelvis kan man vattna tidigt på morgonen när vattnet kan absorberas bättre av jorden och använda uppsamlat regnvatten.

Övervakning, mätning och styrning med smarta system

Droppbevattning kan användas för att ge växterna exakt den mängd vatten de behöver, direkt vid rötterna. Och eftersom svampsjukdomar inte längre kan slå sig ner på våta blad blir växterna också friskare. Den här metoden säkerställer att näringsämnena i jorden inte sköljs bort till djupare jordlager eller till och med till grundvattnet. En annan fördel är att systemet avskräcker ogräs, eftersom det tillgängliga vattnet till stor del absorberas av de odlade växterna och blommorna. Smarta bevattningssystem har sensorer som mäter markens fuktighet och lokala väderprognoser beaktas också i schemat, vilket gör att växterna bara vattnas när de behöver det.

Pragmatiskt, snabbt och bekvämt

Det finns inget bättre sätt att beskriva GARDENA Micro-Drip-System, som har setts över helt och hållet inför 2023. Installationen är ännu enklare och mer flexibel nu, med möjlighet att ha systemet ovanför eller under marken. Bevattning av prydnadsväxter och grödor med exakt precision är idealisk för balkonger och uteplatser, grönsaks- och blomsterbäddar, upphöjda bäddar och häckar. Det finns uppsättningar för alla användningsområden och storlekskrav, och alla delar kan kombineras och matchas efter önskemål. En annan praktisk fördel är att det lättinstallerade droppbevattningssystemet kan demonteras eller utökas lika snabbt om man gör ändringar i växtarrangemangen för nästa år.

Mer information om effektiv vattenanvändning finns på följande webbplats www.gardena.com/se/cleverwatering

 

1 Europeiska unionen: Urbaniseringsgrad i medlemsstaterna 2020, Statista, 2021.

Om GARDENA

I över 50 år har GARDENA erbjudit allt som passionerade trädgårdsmästare behöver. Det breda produktsortimentet erbjuder innovativa lösningar och system för bevattning, gräsmattevård, busk- och trädvård samt jordbearbetning. I dag är GARDENA en ledande europeisk leverantör av högkvalitativa trädgårdsredskap och distribueras i mer än 100 länder världen över. GARDENA är ett varumärke som ingår i Husqvarna Group. För mer information besök gardena.com.

Allt innehåll i detta meddelande som .zip: download Ladda ner omedelbart folder_open Lägg i ljuslåda

photo_camera Foton (3)

GARDENA Micro-Drip-System
3 500 x 2 350 photo_camera © GARDENA
GARDENA Micro-Drip-System
3 500 x 2 335 photo_camera © GARDENA
GARDENA smart irrigation systems
3 500 x 2 335 photo_camera © GARDENA



Kontakt

1_Gardena_SE

Olivia Gustafsson
Gardena Sverige
Marketing Manager
olivia.gustafsson@husqvarnagroup.com


2_PerPR_SE

Caroline Brander
PerPR
info@perpr.se