13.12.2022

Planera en vatteneffektiv trädgård

Att göra trädgårdarna motståndskraftiga mot torrperioder och klimatförändringar

GARDENA smart Sensor med automatisk bevattningsdator © GARDENA

Oavsett om växterna står i en kruka eller inte, sparar automatisk droppbevattning vatten, tid och pengar, samtidigt som den stöder optimal växttillväxt. Droppbevattning kan installeras ovan eller under jord.

För detta meddelande finns det: 2 Foton

Kort text (371 Tecken)Oformatterad text download

Trädgårdar, uteplatser och balkonger med mycket grönska och ett brett utbud av växter ger ett värdefullt bidrag till miljön. Om de sköts på rätt sätt kan människor, djur och växter uppskatta dessa utrymmen. När sommarmånaderna blir allt torrare är det ännu viktigare att använda vatten på ett ansvarsfullt sätt. Det finns så många sätt att underlätta naturliga kretslopp.

Lång text (3564 Tecken)Oformatterad text download

Med tanke på klimatförändringarna är vattnets kretslopp centralt för alla trädgårdsmästare som arbetar med sitt eget uterum. När naturen vaknar ur sin dvala på våren kräver växterna mer vatten. De börjar snart få nya blad, skott och blommor. Olika typer av växter har olika krav när det gäller vatten. Medan arter som naturligt lever i barmark kan överleva utan att vattnas, är växter som trivs i frisk jord beroende av att trädgårdsmästare vattnar dem under torra perioder utan regn. Plantor som växer i krukor måste också vattnas regelbundet eftersom det tillgängliga substratet endast kan lagra en begränsad mängd vatten.

Uppsamling av regnvatten

Vatten är en värdefull resurs som bör användas sparsamt och så effektivt som möjligt med tanke på att det kan bli torrt under de varma sommarmånaderna. Det är här som modern teknik kommer in i bilden. Automatiska bevattningssystem använder sensorer för att mäta markens fuktighet och avbryta planerade bevattningscykler när marken redan är tillräckligt fuktig. Detta kan spara mycket vatten. Att vidta åtgärder för torrperioder och använda uppsamlat regnvatten är ett mycket miljövänligt alternativ.

Att hålla ytor oseglade

Valet av ytmaterial är också en viktig faktor när man planerar en trädgård med vatten i åtanke. Täta ytor bör hållas till ett minimum. Om man i stället använder bundet grus eller plattor i mellanrum för trädgårdsgångar och sittplatser kan vattnet lätt tränga ner direkt i marken. Det kan lagras där och gradvis absorberas av närliggande växter. Ett skyddande lager av mulch av organiskt material som löv och klippt gräs rekommenderas starkt, särskilt i köksträdgårdar. Vinden och solen kan då inte torka ut marken så snabbt, vilket innebär att bevattningen inte behöver vara lika frekvent. Mulchen förbättrar också jordens kvalitet eftersom den med tiden bryts ner till näring.

Gröna tak har också en positiv inverkan på vattenförsörjningen - oavsett om de ligger över ett hus, en carport eller ett sommarhus. Detta beror på att de lagrar regnvatten och släpper tillbaka det till miljön långsamt genom växterna.

Fokusera på framtiden

Klimatförändringarna kommer att påverka trädgårdarna på lång sikt. Faktum är att den redan nu påverkar utbudet av växter. Det införs allt fler arter som naturligt kräver mindre vatten, bland annat vedartade växter som pagodträd och spiraea-växter och buskar som vit genepì och kattmynta. Varje växt ställer olika krav. Genom att välja växter enligt deras naturliga preferenser kan trädgårdsmästare skapa förutsättningar för långvariga, fungerande växtarrangemang.

Träden är så viktiga för vår miljö. De ger skugga, avdunstar vatten genom sina blad och sänker temperaturen runt omkring dem betydligt under varma dagar. För att inte tala om att de tar bort koldioxid från luften och absorberar den. Så mycket som 500 kg koldioxid lagras i biomassan hos ett fullvuxet, medelstort träd.1 När trädgårdsutrymmet är begränsat eller när krukor används på terrasser och så vidare finns det ett stort urval av vedartade växter som håller sig små och klarar torra perioder. De är ett alternativ för en framtidsinriktad trädgård som använder vattenresurserna på ett ansvarsfullt sätt men ändå ger ett hem åt liv i många olika former.

Mer information om effektiv vattenanvändning finns på följande webbplats www.gardena.com/se/cleverwatering

1 The RHS Sustainability Strategy Report, Royal Horticultural Society, 2021

Om GARDENA

I över 50 år har GARDENA erbjudit allt som passionerade trädgårdsmästare behöver. Det breda produktsortimentet erbjuder innovativa lösningar och system för bevattning, gräsmattevård, busk- och trädvård samt jordbearbetning. I dag är GARDENA en ledande europeisk leverantör av högkvalitativa trädgårdsredskap och distribueras i mer än 100 länder världen över. GARDENA är ett varumärke som ingår i Husqvarna Group. För mer information besök gardena.com.

Allt innehåll i detta meddelande som .zip: download Ladda ner omedelbart folder_open Lägg i ljuslåda

photo_camera Foton (2)

GARDENA smart Sensor med automatisk bevattningsdator
3 500 x 2 335 photo_camera © GARDENA
GARDENA Battery Rainwater Tank Pump
3 500 x 2 625 photo_camera © GARDENA


Kontakt

1_Gardena_SE

Olivia Gustafsson
Gardena Sverige
Marketing Manager
olivia.gustafsson@husqvarnagroup.com


2_PerPR_SE

Caroline Brander
PerPR
info@perpr.se